Firmele incep sa refuze platile catre stat: conform datelor BNR, refuzurile au explodat in martie 2019 la 1.3 miliarde de lei.

Este primul semnal al degradarii situatiei economice”, a explicat un analist.”Este un semnal foarte prost si este primul semnal al incetinirii economiei si chiar al unui inceput de recesiune. Aceasta este ordinea: profitabilitatea firmelor scade, raman fara cash si incep sa aiba probleme.”

Luna trecuta nu s-au gasit suficienti bani in conturile companiilor pentru a fi decontate biletele la ordin si cecuri in valoare de aproape 1.3 miliarde lei, aproximativ 270 milioane de euro. Acesta este cel mai ridicat nivel lunar al refuzurilor din anul 2015 incoace, dupa cum arata datele BNR.

Anul trecut nu a adus probleme firmelor din punctul de vedere al lichiditatilor, valoarea totala a sumelor refuzate in luna martie din 2019 fiind aproape cat nivelul inregistrat pe tot anul 2018. Atunci, bancile au refuzat decontarea a 1.9 miliarde de lei.

Analistii atrag atentia ca acesta este primul semnal al degradarii situatiei economice in tara si ca ar putea fi un inceput de recesiune. Recesiunea este un termen economic care reprezinta o scadere a productiei, o reducere a investitiilor, o stagnare temporara a afacerilor, fiind o faza de declin a activitatii economice si o diminuare temporara a activitatilor economice dintr-o tara, mai putin grava decat criza economica sau depresiunea. Aceasta se produce sub incidenta reducerii venitului producatorilor in raport cu cel anterior sau cel anticipat.